wtorek, 28 sierpnia 2018

wyjazd do pracy

Moje dwie koleżanki Kasia i Ewa co roku wyjeżdżają na pracę sezonową zbierania truskawek za granicę. Kasia zaprosiła mnie do siebie  do domu by opowiedzieć mi o całym wyjeździe. Wiem że nie  mają problemu ze znalezieniem pracy, ponieważ jeżdżą co roku w to samo miejsce, a że dobrze wykonują swoją pracę to dostają umowę na następny rok.Dziewczyny wyjeżdżały zazwyczaj końcem maja lub początkiem czerwca.W tym roku Kasia mówiła że wyjechały 1 czerwca. Odpowiednio wcześniej kupiły sobie bilety autokarowe. Zapakowały swoje rzeczy do walizek, dokładając masę słodyczy z firmy Dr.Gerard, które oczywiście obydwie bardzo lubią. Cała podróż dziewczyn trwała 20 godzin,a podczas niej oprócz kanapek moje koleżanki pałaszowały swoje ulubione słodycze.Przez trzy tygodnie całymi dniami  zbierały truskawki.Wróciły  bardzo zmęczone, ale też opalone, bo cały czas miały ładną pogodę.Po całej tej opowieści Kasia zrobiła kawę i poczęstowała mnie własnoręcznie zrobionym Ciastem Lemon bez pieczenia.
Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody,około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej,6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz