środa, 22 sierpnia 2018

słoneczna pogoda

Ze względu na to że jest piękna słoneczna pogoda, można powiedzieć że bardzo upalne postanowiłem razem z trzema koleżankami i dwoma kolegami  pojechać nad nasze polskie morze. Wyjazd miał być w sobotę z samego rana. Jechać mieliśmy pociągiem więc w piątek sprawdziliśmy najlepsze połączenia, najlepsze połączenie było o 6:00 rano, a powrót o 17:00. Na drogę zakupiliśmy sobie Nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard takie jak ciastka francuskie posypane sezamem, czekoladki oraz torcik c-moll kokosowy. W sobotę o 5:30 Umówiliśmy się przed kasami na dworcu PKP. Za kupiliśmy bilety i udaliśmy się do pociągu podróż trwała niecałe dwie godziny. Po wyjściu z pociągu udaliśmy się od razu na plaży, tam Rozłożyliśmy sobie koce i wbiliśmy w piasek dwie parasolki miała być to ochrona przed mocnym słońcem. Po kilku godzinach opalania i kompania się w morzu udaliśmy się na obiad. Przed 17:00 udaliśmy się na dworzec PKP, ponieważ o 17:00 odjeżdżał  nasz pociąg. W pociągu koleżanka zaprosiła nas do siebie do domu na sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr.  Gerard o to właśnie on"Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz