środa, 22 sierpnia 2018

głośna podróż

Jak co roku na wakacjach wyjeżdżam z moją przyjaciółką Asią nad morze. W tym roku postanowiliśmy pojechać trochę szybciej, więc nasz wybór padł na pendolino.Jak się okazało w dniu wyjazdu, w naszym wagonie jechała grupa wesołych, rozgadanych około 13 letnich dzieciaków, które jechały na kolonię  też nad morze.Grupa była bardzo liczna,bo około 30 małych urwisów,a naprawdę tak rozmawiali,że czasami  mieliśmy problem z Asią by dobrze się słyszeć podczas naszej rozmowy. Oczywiście dzieciaki były upominane co chwilę przez dwie panie opiekunki i jednego wychowawcę,ale  tak naprawde  to ciężko było ich opanować. Śmialiśmy się z Asią , bo co chwilę padały na głos pytania; czy ja mogę do ubikacji, albo czy można iść  do Warsa, czy proszę pana bo ja nie mam internetu. Po kilku godzinach jazdy nagle towarzystwo ucichło. Jak się okazało  po kanapkach sniadaniowych, dzieciaki pałaszowały przepyszne słodycze dr.Gerarda serwowane przez obsługę pendolino, które to słodycze są naszymi ulubionymi, więc  my też zajadaliśmy te smaczne przekąski. Muszę przyznać że jazda z tak wesołą gromadą była trochę męcząca, więc obiecałem mojej Asi, że  w Sopocie po obiadku  w ramach relaksu pójdziemy sobie do cukierni na nasze ulubione Ciasto Lemon bez pieczenia.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard o to właśnie on.
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody,około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru,2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz