wtorek, 7 sierpnia 2018

Nad polskim morzem

Byłem z rodziną nad morzem. Spędziliśmy tam cały łykend. Było bardzo gorąco woda w morzu bardzo ciepła. Raczyliśmy się słodyczami od firmy Doktora Gerarda. Oczywiście nie obeszło się bez napoi. Trzeba było też posiedzieć w cieniu gdyż w słońcu było jak w piekle. Po powrocie zrobiliśmy ciasto koktajlowe truskawkowe które bardzo polecam Jest to ciasto z strony Doktora Gerarda. http://drgerard.eu/. Z pobytu nad polskim morzem jesteśmy zadowoleni troszeczkę wypoczęliśmy. Jak pogoda się nie zmieni to wybierzemy się jeszcze raz. Składniki Na spód: • 250g wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" • 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej Krem: • 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody • 450g gotowego sera na sernik • 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% • 250g umytych, obranych truskawek • 3 łyżki cukru pudru • 70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 1 fix do śmietany Wierzch: • 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć) • wafelki Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" do ozdoby • parę truskawek do ozdoby Sposób przygotowania Spód: Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa). Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Krem: Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, ażsię rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Wierzch: Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz