czwartek, 2 sierpnia 2018

Coś z gęstym jogurtem

Witam. Połowa wakacji już za nami. Przy tych ulewach pomogły mi słodycze ,,Dr Gerard”, inaczej bym zwariowała. Kupowałam Torcik zbożowy i zajadałam deszczowe dni. Mam nadzieję, że sierpień będzie lepszy. Dziś proponuję cisto z gęstym jogurtem . Potrzebuję takich składników jak: najpierw na ciasto, 3 szklanki mąki, 250 g margaryny,5 żółtek,3 łyżki cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. A teraz czas na jogurtową masę: 3 opakowania jogurtu greckiego,200 g wiórek kokosowych,5 białek, 3/4 szklanki drobnego cukru,2 łyżeczki soku z cytryny,1 łyżka budyniu waniliowego,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. A robimy go tak: ze składników na ciasto, wyrabiam kruche ciasto, dzielę na dwie części i wstawiam owinięte w folię do lodówki na kilka godzin. Formę 24x36 wykładam papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zcieram na tarce z dużymi oczkami, to będzie dno. Lekko przyklepuję aby nie było widać papieru. Smaruję powidłami. Jogurty mieszam z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodaję sok z cytryny. Ubitą pianę delikatnie mieszam z jogurtem i całość wylewam na ciasto w formie. Na wierzch zcieram na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około jedną godzinę. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny.  I to cała sztuka, ale nie ma to jak ciastka,  Dr Gerard”. Ostatnio odkryłam  ciastka francuskie posypane sezamem. Rewelacja. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz