Witam.
Połowa wakacji już za nami. Przy tych ulewach pomogły mi słodycze ,,Dr Gerard”,
inaczej bym zwariowała. Kupowałam Torcik zbożowy i zajadałam deszczowe dni. Mam
nadzieję, że sierpień będzie lepszy. Dziś proponuję cisto z gęstym jogurtem .
Potrzebuję takich składników jak: najpierw na ciasto, 3 szklanki mąki, 250 g
margaryny,5 żółtek,3 łyżki cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta
soli. A teraz czas na jogurtową masę: 3 opakowania jogurtu greckiego,200 g
wiórek kokosowych,5 białek, 3/4 szklanki drobnego cukru,2 łyżeczki soku z
cytryny,1 łyżka budyniu waniliowego,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. A robimy
go tak: ze składników na ciasto, wyrabiam kruche ciasto, dzielę na dwie części
i wstawiam owinięte w folię do lodówki na kilka godzin. Formę 24x36 wykładam
papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zcieram na tarce z dużymi oczkami, to
będzie dno. Lekko przyklepuję aby nie było widać papieru. Smaruję powidłami.
Jogurty mieszam z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka
ubijam ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodaję sok z
cytryny. Ubitą pianę delikatnie mieszam z jogurtem i całość wylewam na ciasto w
formie. Na wierzch zcieram na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta. Piekę w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około jedną godzinę. Po upieczeniu
zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny. I to cała sztuka, ale nie ma to jak
ciastka, Dr Gerard”. Ostatnio odkryłam ciastka francuskie posypane sezamem. Rewelacja.
Pozdrawiam.
:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz