wtorek, 28 sierpnia 2018

pożegnanie wakacji

Od kilku lat mieszkamy sobie z moją żoną Kasią i dwójką naszych kochanych dzieci na osiedlu domków jednorodzinnych. Dobrze nam się tutaj mieszka,ponieważ przez cały rok są organizowane różne festyny i zabawy dla wszystkich mieszkańców osiedla, takie jak :przywitanie  i pożegnanie lata, zimowe kuligi, wiosną topnienie Marzanny bo mamy w pobliżu piękną rzekę, andrzejki, sylwester,czy bal karnawałowy, ponieważ oprócz placu do gier i różnych zabaw mamy dużą salę taneczną. W tym roku wspólnota naszego osiedla postanowiła zorganizować dla dzieci festyn na pożegnanie wakacji. Wpadła na pomysł żeby zaprosić straż pożarną, która miała zrobić pokaz gaszenia różnych pożarów i radzenia sobie w trudnych sytuacjach, oraz policję, która miała  zabezpieczać teren na którym odbywały się pokazy.
Strażacy wykazali się dużą pomysłowością, ponieważ zrobili dla dzieci kilka konkursów. Między innymi w zwijaniu i rozwijaniu węży strażackich na czas.Odbył się też kurs udzielania pierwszej pomocy i przeszkolenie dzieci jak radzić sobie w trudnych sytuacjach i na jakie numery alarmowe dzwonić w różnych zagrożeniach.Później odbył się mecz piłki nożnej pomiędzy strazakami, a dziećmi. Oczywiście wygrały dzieci. Podczas  festynu  dla wszystkich dzieci były rozdawane słodycze z firmy Dr.Gerard. A na samo zakończenie imprezy wszyscy zostali poczestowani zimnymi napojami,kawą,herbatą i pysznym sernikiem bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz