Wczorajsze spotkanie z koleżanką upłynęło w bardzo miłej
atmosferze. Byłyśmy w świetnych nastrojach. To naturalnie zasługa produktów DR
GERARDA, które znalazły się na stole. KRAKERSY ARTUR MIX są rzeczywiście
niepowtarzalne. Zachwycałyśmy się nimi przez cały wieczór. Później jeszcze
spotkała nas niespodzianka, kiedy siostra Agnieszki upiekła
SERNIK Z BEZĄ
Kruchy spód : jedna margaryna ( Kasia, Palma ), 3 żółtka, 3
szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, do ¾ szklanki cukru, zapach do
ciasta ( śmietankowy, waniliowy, cytrynowy ).
Sposób wykonania – Nożem poszatkować, rozdrobnić margarynę
na tacy razem z mąką. Zrobić dołek, wlać 3 żółtka, dosypać łyżeczkę proszku do
pieczenia, cukier i zapach. Następnie rękoma wyrabiać, zagniatać, aż do
połączenia składników. Wyłożyć blachę papierem bądź wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozprowadzić na blasze po całym dnie łącznie z wszystkimi bokami do
samej góry.
Na sernik : 4 jajka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe
lub waniliowe, serek rodzinny we wiaderku, półtora szklanki mleka, sok z jednej
cytryny. Można dodać również cukier waniliowy.
Przygotowanie – 4 jajka ze szklanką cukru długo miksować
mikserem, aż masa zrobi się gęsta, prawie jak beza. Kolejno po trochu dosypywać
budyń i dalej miksować. Po trochu dodawać serek i miksować. Wlać półtorej
szklanki mleka, sok z cytryny i wszystko zmiksować. Płynną masę wlać na blachę
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Czas pieczenia 45
minut.
Beza : 3 białka, szczypta soli, łyżeczka octu, szklanka cukru
Wykonanie – Białko ubijamy ze szczyptą soli i octem. Do
sztywnej, ubitej piany stopniowo dosypujemy szklankę cukru, cały czas ubijając.
Sztywna piana gotowa jest do wyłożenia. Po upływie 30 – 35 minut pieczenia
smarujemy bezą wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez 10 – 15 minut.
Sernik może być też pieczony w wersji bez mleka i soku z
cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz