czwartek, 23 sierpnia 2018
„Jak lato, to i koktajl!”
Lato jest porą roku pozwalającą na realne eksperymenty z bogatym zapleczem owoców, warzyw i przypraw, ale głównie dwóch pierwszych składników.
Znawcy i specjaliści od serwowania oraz przyrządzania koktajli zalecają eksperymentowanie i puszczanie wodzy fantazji przy przygotowywaniu koktajli.
Prawdopodobnie historia słowa „Cocktail” sięga roku 1806 i wówczas nie był to wcale koktajl owocowy, czy warzywny, ale alkoholowy. Czas zrobił swoje i urozmaicił bogactwem smakowym te wyborne orzeźwiające trunki, napoje i desery.
Skoro jeszcze mamy lato to na topie są koktajle typowo kojarzące się z ciepłem, zaś od kilku lat przebijają tę statystykę koktajle odchudzające. Otóż w upalne dni najczęściej sięgamy po lody i ciężko znaleźć kogoś, kto by nie lubił lodów. W tej sytuacji grzechem byłoby nie wykorzystać bogatego zasobu owoców i warzyw do zrobienia orzeźwiającego i bogatego w witaminy oraz minerały deseru.
Podrzucam przykładowy przepis na odrobinę pysznego szczęścia:
„koktajl z mieszanką owoców jagodowych z lodami i Dr Gerardem w tle”
Składniki:
- szklanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (typu porzeczka, truskawka, jagoda, malina)
- mleko 200 ml
- jogurt naturalny 200 ml
- cukier 2 łyżki
- lody owocowe 4 gałki
- opakowanie ciastek Wit’AM lub ciastka francuskie posypane sezamem czy inne wedle gustu (polecane Dr Gerarda)
Przygotowanie:
Owoce oczyścić, następnie opłukać i (zalecane) odsączyć.
W kolejnym etapie zmiksować z mlekiem, jogurtem oraz cukrem.
Zrobiony koktajl rozlać do czterech szklaneczek, następnie nałożyć po gałce lodów i posypać pokruszonymi ciastkami Wit’AM lub świeżymi owocami. Przegryzać np. ciastkiem francuskim posypanym sezamem lub innym Dr Gerarda.
Polecam, Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz