czwartek, 23 sierpnia 2018

„Jak lato, to i koktajl!”

Lato jest porą roku pozwalającą na realne eksperymenty z bogatym zapleczem owoców, warzyw i przypraw, ale głównie dwóch pierwszych składników. Znawcy i specjaliści od serwowania oraz przyrządzania koktajli zalecają eksperymentowanie i puszczanie wodzy fantazji przy przygotowywaniu koktajli. Prawdopodobnie historia słowa „Cocktail” sięga roku 1806 i wówczas nie był to wcale koktajl owocowy, czy warzywny, ale alkoholowy. Czas zrobił swoje i urozmaicił bogactwem smakowym te wyborne orzeźwiające trunki, napoje i desery. Skoro jeszcze mamy lato to na topie są koktajle typowo kojarzące się z ciepłem, zaś od kilku lat przebijają tę statystykę koktajle odchudzające. Otóż w upalne dni najczęściej sięgamy po lody i ciężko znaleźć kogoś, kto by nie lubił lodów. W tej sytuacji grzechem byłoby nie wykorzystać bogatego zasobu owoców i warzyw do zrobienia orzeźwiającego i bogatego w witaminy oraz minerały deseru. Podrzucam przykładowy przepis na odrobinę pysznego szczęścia: „koktajl z mieszanką owoców jagodowych z lodami i Dr Gerardem w tle” Składniki: - szklanka świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (typu porzeczka, truskawka, jagoda, malina) - mleko 200 ml - jogurt naturalny 200 ml - cukier 2 łyżki - lody owocowe 4 gałki - opakowanie ciastek Wit’AM lub ciastka francuskie posypane sezamem czy inne wedle gustu (polecane Dr Gerarda) Przygotowanie: Owoce oczyścić, następnie opłukać i (zalecane) odsączyć. W kolejnym etapie zmiksować z mlekiem, jogurtem oraz cukrem. Zrobiony koktajl rozlać do czterech szklaneczek, następnie nałożyć po gałce lodów i posypać pokruszonymi ciastkami Wit’AM lub świeżymi owocami. Przegryzać np. ciastkiem francuskim posypanym sezamem lub innym Dr Gerarda. Polecam, Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz