piątek, 31 sierpnia 2018

FASZEROWANA PAPRYKA Z SEREM HALLOUMI

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
  • papierowy ręcznik
  • folię aluminiową
  • naczynie żaroodporne

KROK 1: PIECZEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.
Tak przygotowany bakłażan skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25‑30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Pokrojony w grubsze plastry ser halloumi smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Miąższ bakłażana oddzielamy od skóry. Skórę drobno siekamy, łączymy z miąższem i ponownie siekamy całość. Przesmażamy na patelni, by pozbyć się nadmiaru wody.
Dodajemy kaszę i oliwę po suszonych pomidorach. Smażymy chwilę i przekładamy farsz do miski. Studzimy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ser halloumi i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje i grubo siekaną miętę.
Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, a całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy.

KROK 4: FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę kroimy wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PAPRYKĘ

Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Paprykę polewamy z wierzchu sosem i podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych.


Polecam rowniesz slone przekaski od dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz