Moja koleżanka Mariola jest przewodnikiem osób niewidomych i słabowidzących. Jest to bardzo ważna i odpowiedzialna funkcja, dlatego też Polski Związek Niewidomych wysłał ją na dodatkowe szkolenie. Z naszego województwa na to szkolenie do Warszawy jechało łącznie z Mariolą 6 osób.PZN zarezerwował dla nich ten sam przedział w pociągu. Mariola znała już Asię i Kasię, a podczas podróży zapoznała się z Jolą ,Jurkiem i Jackiem. Podróż przebiegała w miłej atmosferze ,a jak się okazało każdy wziął ze sobą na drogę swoje ulubione słodycze z firmy Dr. Gerard. Całe towarzystwo uśmiało się tego faktu że choć wszyscy mieli słodycze z firmy Dr .Gerard to każdy z nich miał inne. Podczas tygodniowego szkolenia wszyscy bardzo się zaprzyjaźnili. Każdego dnia po 8 godzinach teorii i praktyki mieli wolny czas dla siebie. Z chęcią wybierali się na zwiedzanie Warszawy i wypady do kina. W ostatnim dniu szkolenia wszyscy spotkali się na uroczystym obiedzie w hotelu i było dla nich miłą niespodzianką to ,że na deser został podany Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard,życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz