piątek, 31 sierpnia 2018

Torcik czekoladowy

SKŁADNIKI

CIASTO CZEKOLADOWE
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 małe jajko w temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1/4 szklanki (1 espresso) mocnej zaparzonej kawy
MUS CZEKOLADOWY
  • 3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 350 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%)
  • 3 żółtka w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
POTRZEBNE BĘDĄ
  • 2 tortownice, jednej mniejszej o średnicy ok. 20 cm i jedną większą o średnicy ok. 24 cm
  • przyda się też termometr cukierniczy

PRZYGOTOWANIE

CIASTO CZEKOLADOWE
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno małej formy o średnicy ok. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Wymieszać wrzącą wodę z połamaną na kosteczki czekoladą i pokrojonym masłem, odstawić (otrzymana masa nie będzie jednolita).
  • Ubijać jajko z cukrem przez ok. 3 minuty na wysokich obrotach aż zwiększy objętość ok. 3 krotnie. Dodać wcześniej przygotowaną masę czekoladową i wymieszać łyżką na jednolitą masę.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą morską i wymieszać na jednolitą masę. Dodać gorącą kawę i jeszcze raz wymieszać.
  • Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Obkroić ciasto przy obręczy, zdjąć obręcz i przekroić w poprzek na 2 cieńsze blaty.
MUS CZEKOLADOWY
  • Połowę śmietanki kremówki (1 i 1/2 szklanki) ubić na gęstą pianę (nie musi być idealnie sztywna). Resztę śmietanki (1 i 1/2 szklanki) podgrzewać w garnku prawie do zagotowania (zacznie bulgotać przy brzegach). Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Odczekać 1 minutę, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • 3 żółtka ubijać w misce na wysokich obrotach przez 2 minuty. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, mieszając rozpuścić cukier i zagotować. Gotować na większym ogniu przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Otrzymamy ok. 1/4 szklanki bardzo gorącego i gęstego syropu (osiągnie on temp. 120 stopni C i będzie jeszcze jasny, ale na chwilę przed zmianą koloru na brązowy). Uwaga, syrop będzie b. gorący.
  • Ubijając żółtka dodawać stopniowo cienkim strumieniem gorący syrop. Ubijać jeszcze ok. 2 minuty po zakończonym syropie, masa nabierze puszystości i zwiększy swoją objętość.
  • Masę czekoladową dodać do ubitej masy żółtkowej (obie masy powinny mieć podobne temperatury, ok. 40 stopni C). Następnie delikatnie wymieszać w 2 partiach z ubitą śmietanką.
ZŁOŻENIE TORCIKU
  • Dno większej tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Na środku położyć spód małego krążka z ciasta czekoladowego, wylać połowę musu, położyć drugi górny krążek i przykryć resztą musu. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
  • Idealnie sztywne ciasto obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i polać ostudzoną polewą. Schładzać przez ok. pół godziny aż polewa zastygnie. Boki można obłożyć gorzkim kakao.
POLEWA CZEKOLADOWA
  • Podgrzać na umiarkowanym ogniu mleko z syropem lub miodem prawie do zagotowania. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i odczekać 1 minutę. Następnie wymieszać na gładką polewę, dodać masło i znów wymieszać. Ostudzić przed użyciem.

Polecam rowniez torcik zbozowy dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz