czwartek, 16 sierpnia 2018

Dzień wojska polskiegio

W dniu święta wojska polskiego postanowiłem pojechać z rodziną i sąsiadami obejrzeć sprzęt wojskowy w mojej miejscowości gdyż też jest jednostka wojskowa. Sąsiedzi wzięli swoje wnuki a my wzięliśmy swoją wnuczkę. Sprzętu było tyle, że naprawdę dzieciaki nie wiedzieli gdzie oczy obrócić. Oczywiście wzięliśmy z sobą słodycze od firmy Doktor Gerard między innymi torciki c-moll kokosowe. Bez słodyczy by się nie obeszło. Po pokazie wszelkiego sprzętu udaliśmy się na festyn. Grały tam różne zespoły. Dzieciakom się tam nudziło więc wróciliśmy do domu. Mieliśmy w domu ciasto lemon bez pieczenia z strony Doktora Gerarda więc zaprosiliśmy sąsiadów na kawę i tak miną nam dzień. Polecam tą stronę http://drgerard.eu/ Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm) Na spód: • 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard • 130g roztopionego, przestygniętego masła Dekoracja: • 4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard • 3 łyżki konfitury truskawkowej • 10 truskawek Dodatkowo: • 2 galaretki cytrynowe w proszku • 700ml gorącej wody • około 520g podwójnych markiz dr Gerar Masa serowa: • 700ml mleka • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej • 250g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2/3 łyżeczki ekstraktu Sposób przygotowania Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz