Ostatnio przygotowałam ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem, ciastkami, masą kajmakową i warstwą bitej śmietany, którą posypałam czekoladą. Przepyszne połączenie. Spróbujesz? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-szczypta soli
-2/3 szklanki mąki pszennej
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
Masa
-2 budynie śmietankowe po 40 g
-1 płaska łyżka mąki pszennej
-750 ml mleka
-6 łyżek cukru
-250 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-330 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix
-ciastka torcik zbożowy od Dr Gerard 6 sztuk
-pół tabliczki czekolady deserowej
-masa kajmakowa
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaję żółtka i cukier. Mąki wraz z kakao mieszam i dodaję do masy, ostrożnie miksuję. Masę wylewam na blachę (22/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Krem: z mleka odlewam pół szklanki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję, do odlanego mleka dodaję cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszam. Masę wylewam na gotujące się mleko i gotuję do zgęstnienia, a następnie studzę. Margarynę lub masło ucieram, dodaję porcjami zimny budyń i dokładnie miksuję. Krem wykładam równomiernie na zimny biszkopt. Na krem wykładam pokruszone ciastka torcik zbożowy. Na ciastka wykładam masę kajmakową. Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier oraz śmietan-fix. Śmietanę wykładam na masę. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Wszystkim domownikom smakowało, więc polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystaj niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz