środa, 22 sierpnia 2018

Co to są trufle?


Co to są trufle?

Trufle czekoladowe pochodzą z Francji choć na ten temat jest wiele historii. W 1895 w Chambery ponoć wynalazł je M. Dufour a wieść o nich zawitała do Wielkiej Brytanii a następnie do całej Europy. Druga wersja jak to zawsze bywa mówi, że gigant kulinarny Auguste Escoffier w 1920 po raz pierwszy powstały trufle oczywiście francuz. Ta opowieść jest bardzo ciekawa jego pomocnik przez przypadek gorąca śmietanka trafiła nie do tego kotła, do którego powinna. Tym sposobem zamiast połączyć się z masą jajeczną połączyła się z płynną czekoladą. Z powstałej masy uformował kulę otoczył w proszku kakaowym. Te smakołyki nazwano truflami ponieważ podobieństwo do kształtu oraz rozmiaru słynnych grzybów. Nieforemne, ciemne kulki są ekskluzywnym deserem. Mają aksamitny czekoladowy smak. To za sprawą podstawowej masy z jakiej powstają trufle, czyli czekoladowego ganaszu. Ganasz to mieszanka podgrzanej śmietany oraz rozpuszczonej w niej czekolady. Od ilości czekolady będzie zależeć czy ganasz będzie lekki i posłuży jako nadzienie do pralin, krem do ciast, polewa na tort lub będzie ciężki i powstaną trufle. Często dodawany jest alkohol lub rum. Trufle otaczane są w kakao lub cukrze pudrze, płatkach migdałów, kokosu lub siekanych orzechów. Takie informacje zaczerpnęłam ze strony sekrety czekolady. Na stronie dr Gerarda z przepisami możemy znależć przepis na trufle z gorzkiej czekolady. Polecam zajrzeć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz