Co to
są trufle?
Trufle
czekoladowe pochodzą z Francji choć na ten temat jest wiele
historii. W 1895 w Chambery ponoć wynalazł je M. Dufour a wieść o
nich zawitała do Wielkiej Brytanii a następnie do całej Europy.
Druga wersja jak to zawsze bywa mówi, że gigant kulinarny Auguste
Escoffier w 1920 po raz pierwszy powstały trufle oczywiście
francuz. Ta opowieść jest bardzo ciekawa jego pomocnik przez
przypadek gorąca śmietanka trafiła nie do tego kotła, do którego
powinna. Tym sposobem zamiast połączyć się z masą jajeczną
połączyła się z płynną czekoladą. Z powstałej masy uformował
kulę otoczył w proszku kakaowym. Te smakołyki nazwano truflami
ponieważ podobieństwo do kształtu oraz rozmiaru słynnych grzybów.
Nieforemne, ciemne kulki są ekskluzywnym deserem. Mają aksamitny
czekoladowy smak. To za sprawą podstawowej masy z jakiej powstają
trufle, czyli czekoladowego ganaszu. Ganasz to mieszanka podgrzanej
śmietany oraz rozpuszczonej w niej czekolady. Od ilości czekolady
będzie zależeć czy ganasz będzie lekki i posłuży jako nadzienie
do pralin, krem do ciast, polewa na tort lub będzie ciężki i
powstaną trufle. Często dodawany jest alkohol lub rum. Trufle
otaczane są w kakao lub cukrze pudrze, płatkach migdałów, kokosu
lub siekanych orzechów. Takie informacje zaczerpnęłam ze strony
sekrety czekolady. Na stronie dr Gerarda z przepisami możemy
znależć przepis na trufle z gorzkiej czekolady. Polecam zajrzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz