środa, 8 sierpnia 2018
Tufle
Delektując się słodyczami od firmy Doktor Gerard szukałem informacji o truflach. O to co znalazłem. )Trufle czekoladowe Składniki
ok. 20 sztuk
100 g miękkiego masła
100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok. 70%
50 g mlecznej czekolady
100 g cukru pudru
gorzkie kakao do obtoczenia
Przygotowanie
• Masło pokroić w małą kosteczkę. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej.*
• Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem (około 7 minut). Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie nie dłużej niż 1 minutę). Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
• Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (póki masa nie jest jeszcze bardzo twarda kulki mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 1 godzinę).
• Wygładzić powierzchnię twardych trufli i posypać kakao (przez sitko). Włożyć do lodówki i tam je przechowywać.
• Jeśli mamy silikonową foremkę na lód lub inną foremkę na trufle, np. w kształcie serduszek, możemy jej tutaj użyć. Wgłębienia oprószamy kakao, wypełniamy gęstniejącą masą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Następnie wyjmujemy trufle z foremki (tak jak wyciskamy lód) i obtaczamy w kakao.
Dla miłośników grzybobrania jest cennym znaleziskiem i rarytasem na kuchennym stole. Trufla ma też swój słodki odpowiednik, nie mniej doceniany, niż ten leśny.
IMG_0145
Podobnie jak w przypadku praliny, tutaj istnieje kilka definicji. Jak też kilka historii powstania smakołyku. Tu jednak wszystko sprowadza się do Francji. W roku 1895 w Chambery ponoć wynalazł je M. Dufour a wieść o nich do końca wieku zawitała do Wielkiej Brytanii (słynny sklep z czekoladą Prestat w Londynie), następnie zaś do wszystkich zakątków Europy. Za najbardziej prawdopodobną wersję wydarzeń uchodzi jednak inna opowieść. Zgodnie z drugą wersją trufle po raz pierwszy powstały w kuchni francuskiego giganta kulinarnego, Auguste Escoffier w 1920 roku. To nie on odpowiada jednak za genialny wynalazek, lecz jego nieudolny praktykant. Jak to zwykle bywa w kuchennych historiach, przypadek sprawił, że gorąca śmietanka trafiła nie do tego kotła, do którego powinna. Tym sposobem zamiast z masą jajeczną, zmieszała się z płynną czekoladą. Po zahartowaniu, Escoffier stwierdził, że mieszanka nie nadaje się do kosza, lecz raczej do formowania! Tym sposobem utworzył niezbyt foremną kulkę i otoczył ją w proszku kakaowym. Do dziś, ta podstawowa receptura stosowana jest najchętniej przez cukierników i chocolatiers.
Jedno jest pewne, nie bez powodu smakołyki te nazwano truflami. Podobieństwo do kształtu oraz rozmiaru słynnych grzybów jest ewidentne. Nieforemne, ciemne kulki są ekskluzywnym deserem. To tyle, jeśli chodzi o walory zewnętrzne. Wnętrze trufli to bogactwo czekoladowego aksamitnego smaku. To za sprawą podstawowej masy z jakiej powstają trufle, czyli czekoladowego ganaszu (
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz