piątek, 24 sierpnia 2018

super tydzień

Razem z moją dziewczyną, kolegą Grzegorzem i  jego dziewczyną postanowiliśmy fajnie spędzić czas w ciągu jednego wakacyjnego tygodnia. Wpadliśmy na pomysł żeby pojechać do pięknej ,uzdrowiskowej miejscowości.Żeby codziennie wieczorem chodzić na tańce, a w ciągu dnia  jeździć nad jezioro. Odpowiednio wcześniej Grzegorz zarezerwował dwa pokoje z aneksem kuchennym.  Jadąc razem autobusem , zajadając nasze ulubione słodycze z firmy Dr .Gerard  planowaliśmy od czego zaczniemy nasz wypad. Po przyjechaniu na miejsce i zameldowaniu się w pokojach, rozpakowaniu się, moja dziewczyna Kasia i dziewczyna Grzegorza Jola stwierdziły że trzeba najpierw zrobić porządne zakupy w sklepie. Wszyscy razem poszliśmy do marketu. Dziewczyny stwierdziły że będą nam gotować obiady,a my z Grzegorzem będziemy robić śniadania i kolacje. Podczas całego pobytu dopisywała nam świetna pogoda dlatego też codziennie jeździliśmy nad jezioro, a każdego wieczoru chodziliśmy na tańce, gdzie bawiliśmy się do świetnej muzyki disco polo. Ponieważ wiedzieliśmy że dziewczyny bardzo lubią słodycze na zakończenie całego pobytu zaprosiliśmy je z Grzegorzem do cukierni na nasz ulubionySernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz