Witam.
Niestety kończą się nam wakacje. Mija lato i znów nadejdą deszczowe i chłodne
dni. Ale jeszcze lato trwa. Na jesień zrobię zapasy ze słodyczy ,,Dr Gerard”,
one są dobre na każdą okazję. Ostatnio kupiłam Torcik zbożowy oraz czekoladki,
były wyśmienite. Jednak dzisiaj dla swoich koleżanek przygotuję blok
czekoladowy, na który będę potrzebowała: szklankę wody,250g masła lub
margaryny,1 szklankę cukru,3 łyżki kakao,500g mleka w proszku,250g pokruszonych
herbatników firmy ,,Dr Gerard”,150g orzechów włoskich,100g rodzynek. Pracę
zaczynam od wlania do garnka zimną wodę, dodaję pokrojone masło, cukier i
kakao, Gotuję i zdejmuję z ognia i
odstawiam do przestygnięcia, powinno być lekko ciepłe ,od czasu do czasu
mieszam, żeby nie zrobił się tz. kożuch.
Do ciepłej kakaowej masy dodaję mleko w proszku i energicznie mieszam.
Następnie dodaję herbatniki ,,Dr Gerard”, orzechy i rodzynki, dokładnie
mieszam. Masę przekładam do foremki
keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję i wstawiam
do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje. Deser podawać będę pokrojony w
plastry. Mniam! koleżankom będzie na pewno smakowało, a gdyby zabrakło tego
smakołyka , jeszcze mam słodycze ,,Dr Gerard”. Ze swoich zapasów wyciągnę
Torcik zbożowy oraz czekoladki. No cóż, jak je zjemy to dokupimy nowe. Może to
teraz będą ciastka francuskie posypane sezamem. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz