Składniki
- SKŁADNIKI NA 1 CZEKOLADKĘ:
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
- 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Z podanych proporcji składników możemy przygotować 1 czekoladkę.
Jeśli chcemy przygotować ich więcej, proporcje powiększamy o interesującą nas ilość czekoladek.
A czekoladki przygotowujemy następująco:
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem brzozowym*. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Całości nie podgrzewamy zbyt długo, aby uniknąć przypalenia.
* zamiast cukru brzozowego możemy użyć także miodu.
Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych i schładzamy w lodówce około 30 - 35 minut.
Gdy czekoladki stwardnieją, wyciągamy je z foremek i przechowujemy w lodówce, aby uniknąć ich roztopienia w temperaturze pokojowej.
Polecam rowniez czekoladki dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz