piątek, 31 sierpnia 2018

Czekoladki z masłem

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 1 CZEKOLADKĘ:
  • 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

Przygotowanie

  1. Z podanych proporcji składników możemy przygotować 1 czekoladkę. 

    Jeśli chcemy przygotować ich więcej, proporcje powiększamy o interesującą nas ilość czekoladek.

    A czekoladki przygotowujemy następująco:

    W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy razem z cukrem brzozowym*. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników. Całości nie podgrzewamy zbyt długo, aby uniknąć przypalenia.

    * zamiast cukru brzozowego możemy użyć także miodu.

    Powstałą masę przelewamy do foremek silikonowych i schładzamy w lodówce około 30 - 35 minut. 

    Gdy czekoladki stwardnieją, wyciągamy je z foremek i przechowujemy w lodówce, aby uniknąć ich roztopienia w temperaturze pokojowej.
Polecam rowniez czekoladki dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz