czwartek, 30 sierpnia 2018

Wyjazd na wieś

Koniec wakacji zrobiło się znów ciepło więc wyjechaliśmy za miasto. Moja wnusia lubi słodkie więc kupiłem jej słodycze od firmy Doktor Gerard między innymi torcik zbożowy, który jej bardzo smakował. Pojechaliśmy na wieś do znajomych. Tam też zrobiliśmy tarte bez pieczenia z strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Na tej wsi spędziliśmy cały dzień. Wnusia była bardzo zadowolona gdyż miała zwierzęta z którymi mogła się bawić mam namyśli pieski. Były też kozy których niestety się bała. Dzień bardzo szybko Minoł ale w cudownej atmosferze.Pod wieczur wróciliśmy do domu. Składniki (3 małe tartaletki lub jedna duża o średnicy 23 cm) Na spód: • 150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr Gerard • 50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard • 100 g rozpuszczonego masła Wypełnienie: • 200 g serka waniliowego • 100 ml schłodzonej śmietanki 30% • 100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard • 2 łyżeczki cukru pudru • 1 łyżka żelatyny • 1/4 szklanki wrzątku Na wierzch: • suszona żurawina • kakao • gorzka czekolada • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Spód: W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia. Wypełnienie: Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała. W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi - wybierz co lubisz najbardziej. Schowaj do lodówki na kilka godzin - masa jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz