Kawa
na zimno.
Najlepiej w upalne
lato smakuje kawa na zimno. Możemy ją przygotowywać dosłownie na
sto sposobów. Kawa znana jest już od wielu lat. Kilka wskazówek
dotyczących parzenia kawy takich jak: woda nie może wrzeć,
temperatura wody powinna mieć 90 stopni, dzięki temu będzie miała
doskonały aromat, czas parzenia powinien wynosić od 4 do 6 minut.
Jak przyrządzić dobrą kawę? Pierwszym krokiem oczywiście jest
jej zmielenie, ja od dawna kupuję w ziarnach, sama ją mielę chwilę
przed za pażeniem. Kawa grubo mielona ma słaby napar a drobno
mielona kawa ma mocny aromat. A dzisiaj przygotuję kawę na zimno w
waniliowym mleczku do przepysznych ciastek
dr Gerarda
jak torcik zbożowy czy torcik c – moll kokosowy. Wracamy do
przepisu:
Kawę parzymy,
następnie studzimy. Wlewamy ją do kostek lodu i wkładamy do
zamrażalnika. Laski wanilii pokroić i wydrążyć. Do rondla
wlewamy 500 mililitrów mleka, dodać rdzeń oraz laski wanilii.
Całość zagotować na małym ogniu. Laski wanilii usunąć, mleko
waniliowe przelewamy do szklanych miseczek. Wstawiamy do lodówki i
dobrze chłodzimy. Pozostałe mleko spienić. Kulki zamrożonej kawy
przekładamy do mleczka waniliowego dodać spienione mleko można
posłodzić i podawać z kruchymi zbożowymi ciastkami.
Napój cool liaison.
300 mililitrów kawy
mokka, 300 mililitrów kakao, 30 mililitrów koniaku, 150 gram
śmietany ubitej.
Mokkę wymieszać z
kakao i mocno schłodzić w zamrażalniku lecz nie mrozić. Wymieszać
mikserem. Powoli dodajemy koniak oraz bitą śmietanę.
Pyszne kawy polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz