poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Kawa na zimno.


Kawa na zimno.

Najlepiej w upalne lato smakuje kawa na zimno. Możemy ją przygotowywać dosłownie na sto sposobów. Kawa znana jest już od wielu lat. Kilka wskazówek dotyczących parzenia kawy takich jak: woda nie może wrzeć, temperatura wody powinna mieć 90 stopni, dzięki temu będzie miała doskonały aromat, czas parzenia powinien wynosić od 4 do 6 minut. Jak przyrządzić dobrą kawę? Pierwszym krokiem oczywiście jest jej zmielenie, ja od dawna kupuję w ziarnach, sama ją mielę chwilę przed za pażeniem. Kawa grubo mielona ma słaby napar a drobno mielona kawa ma mocny aromat. A dzisiaj przygotuję kawę na zimno w waniliowym mleczku do przepysznych ciastek
dr Gerarda jak torcik zbożowy czy torcik c – moll kokosowy. Wracamy do przepisu:
Kawę parzymy, następnie studzimy. Wlewamy ją do kostek lodu i wkładamy do zamrażalnika. Laski wanilii pokroić i wydrążyć. Do rondla wlewamy 500 mililitrów mleka, dodać rdzeń oraz laski wanilii. Całość zagotować na małym ogniu. Laski wanilii usunąć, mleko waniliowe przelewamy do szklanych miseczek. Wstawiamy do lodówki i dobrze chłodzimy. Pozostałe mleko spienić. Kulki zamrożonej kawy przekładamy do mleczka waniliowego dodać spienione mleko można posłodzić i podawać z kruchymi zbożowymi ciastkami.
Napój cool liaison.
300 mililitrów kawy mokka, 300 mililitrów kakao, 30 mililitrów koniaku, 150 gram śmietany ubitej.
Mokkę wymieszać z kakao i mocno schłodzić w zamrażalniku lecz nie mrozić. Wymieszać mikserem. Powoli dodajemy koniak oraz bitą śmietanę.
Pyszne kawy polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz