wtorek, 14 sierpnia 2018

Kruszonka i śliwka cz.II

Witam. Już dziś mam słodycze ,,Dr Gerard”. Dostałam od męża. Dokończę Wam przepis na ciasto babci. Zaczynamy zabierać się za śliwki. Z mojego wiaderka wybrałam tylko śliwki twarde i nie bardzo soczyste. Na tym etapie możecie już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustawiamy go na 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do małej miski wsypujemy mąkę pszenną tortową ,dodajemy  dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Do dużej miski wbijamy pięć jajek i wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach i cienką strużką zacznijmy wlewać przestudzone, roztopione masło. Do miski dodajemy teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy ją powoli łyżką. Kochani, gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki śliwek lekko oprószamy mąką i wykładamy po całej powierzchni ciasta. Pamiętajcie, żeby wykładać je skórką do ciasta. Następnie, na śliwki rozkładamy  kruszonkę. Składniki na kruszonkę rozcieramy dłońmi w osobnej misce. Nie trzeba jej przygotowywać wcześniej, zrobimy ją w dosłownie trzy minuty. Do przykrycia kruszonką ciasta ze śliwkami używamy połowy porcji. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , jak już wcześniej wspomniałam to ma być grzanie góra i dół. Wybieramy środkową półkę. Ciasto pieczemy około godziny. Nie sprawdzamy tego ciasta metodą patyczka ,ponieważ śliwki są soczyste. Nie martwcie się jednak, że ciasto się nie dopiekło i nie wydłużajcie za mocno czasu pieczenia. Za długo pieczone ciasto może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchylcie drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórzcie drzwi i wyjmijcie ciasto z piekarnika. Koniecznie posypcie ciasto cukrem pudrem lub pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami firmy ,,Dr Gerard”. Ciasto zawsze wychodzi. To przepis mojej babci. W tamtych czasach nie było tak wyśmienitych słodyczy  jak dzisiaj mamy, a chodzi mi o słodycze ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz