Malinowe
ciasto bezowe.
Malinowy sezon w
pełni. Są to soczyste, zdrowe owoce i bardzo aromatyczne. Dzisiaj
podam przepis na tort bezowy z malinami. Ja go przygotowałam w
sobotę więc na świeżo mam go w pamięci. Ja użyłam do tego
ciasta tradycyjne czerwone maliny ale dobrze wyglądają i smakują
żółte lub pomieszane z borówkami. Na stronie dr Gerarda
słodycze znalazłam też nowy przepis na ciasto koktajl truskawkowe.
Można zamienić produkty i przygotować je z malinami. Polecam
zajrzeć.
podam produkty do
mojego ciacha. Potrzebujemy:
6 białek, 200 gram
cukru pudru,
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
500 ml kremówki
oraz owoce: maliny, borówki czy truskawki.
Białka ubijamy z
odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mąkę, cukier
puder oraz możemy dodać jedną łyżeczkę octu winnego lub
cytryny. Przekładamy masę do tortownicy najlepiej wyłożonej
papierem pergaminowym. Przechodzimy do pieczenia. Na początek
ustawiamy na 180 stopni piekarnik pieczemy około5 minut a następnie
zmieniamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy półtorej godziny. Ja
niestety przesadziłam z czasem i beza się za bardzo wysuszyła.
Studzimy przy otwartym piekarniku nie wyciągamy od razu bo upadnie.
Dekorujemy ubitą kremówką oraz kładziemy na wierzch owoce. Ja to
ciasto jadałam w wersji pieczonego tortu i wtedy krążki były
przekładane bitą śmietaną. Tak czy tak ciasto jest przepyszne.
Gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz