poniedziałek, 27 sierpnia 2018

malinowe ciasto bezowe.


Malinowe ciasto bezowe.

Malinowy sezon w pełni. Są to soczyste, zdrowe owoce i bardzo aromatyczne. Dzisiaj podam przepis na tort bezowy z malinami. Ja go przygotowałam w sobotę więc na świeżo mam go w pamięci. Ja użyłam do tego ciasta tradycyjne czerwone maliny ale dobrze wyglądają i smakują żółte lub pomieszane z borówkami. Na stronie dr Gerarda słodycze znalazłam też nowy przepis na ciasto koktajl truskawkowe. Można zamienić produkty i przygotować je z malinami. Polecam zajrzeć.
podam produkty do mojego ciacha. Potrzebujemy:
6 białek, 200 gram cukru pudru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml kremówki oraz owoce: maliny, borówki czy truskawki.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mąkę, cukier puder oraz możemy dodać jedną łyżeczkę octu winnego lub cytryny. Przekładamy masę do tortownicy najlepiej wyłożonej papierem pergaminowym. Przechodzimy do pieczenia. Na początek ustawiamy na 180 stopni piekarnik pieczemy około5 minut a następnie zmieniamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy półtorej godziny. Ja niestety przesadziłam z czasem i beza się za bardzo wysuszyła. Studzimy przy otwartym piekarniku nie wyciągamy od razu bo upadnie. Dekorujemy ubitą kremówką oraz kładziemy na wierzch owoce. Ja to ciasto jadałam w wersji pieczonego tortu i wtedy krążki były przekładane bitą śmietaną. Tak czy tak ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz