Biesiady przy grilu lubi chyba każdy. W naszym ogrodzie tego
lata z pewnością ich nie brakuje. Właściwie kilka razy w tygodniu spotykamy się
ze znajomymi, aby porozmawiać i dobrze zjeść. Wczoraj też zorganizowaliśmy
grila. Oprócz wyśmienitych mięsnych potraw i sałatek zaproponowaliśmy gościom
również wyroby DR GERARDA. Najszybciej zniknęły ze stołu CIASTKA FRANCUSKIE
posypane sezamem. Gdy wyroby tej firmy już się skończyły do ostatniej kawy
pojawił się
LETNI STRUDEL
Składniki :
Na ciasto filo : 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta soli, 7
łyżek wody, ½ łyżeczki octu winnego, 2 łyżki oleju
Na nadzienie : 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki bułki
tartej, ½ łyżki masła, łyżeczka cynamonu, 4 szklanki śliwek ( wypestkowanych i
pokrojonych w plasterki )
Oraz : łyżka oleju i łyżka masła
Sposób wykonania – Wszystkie składniki na ciasto filo
miksować przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zagnieść je rękoma
przez 2 minuty i zrobić kulę. Uderzyć nią kilkakrotnie o stół i włożyć do
szczelnej torebki foliowej. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Na
suchej patelni zrumienić bułkę tartą na złoty kolor, po czym dodać masło i
szybko wymieszać. Wystudzić, wsypać 2 łyżki brązowego cukru i ½ łyżeczki cynamonu,
połączyć. W dużej misce wymieszać śliwki z resztą cynamonu i brązowego cukru.
Stolnicę oprószyć mąką i jak najcieniej rozwałkować ciasto. Następnie
rozciągnąć je dłońmi, aby stało się prawie przeźroczyste. Całą powierzchnię
posmarować stopionym olejem z masłem, a następnie posypać równomiernie
mieszanką bułki tartej. Wzdłuż krótszej krawędzi ułożyć odsączone śliwki i
zwinąć ciasto w rulon. Podwinąć końce pod spód i posmarować wierzch oraz boki
pozostałym tłuszczem. Piec w temperaturze 190 C przez 35 minut. Czas
przygotowania około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz