Dzisiaj na deser przygotowałam szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto przełożone masą kawową z dodatkiem moich ulubionych słodyczy. Doskonałe do popołudniowej kawki lub kakao. Spróbujesz? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-4 jajka
-¾ szklanki cukru
-¾ szklanki oleju
-300 g startej marchwi
-100 g kokosu
-50 g orzechów włoskich
-50 g orzechów laskowych
-50 g rodzynek
-3 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-łyżeczka cynamonu
-pół szklanki mleka
Masa kawowa
-660 ml śmietanki 36%
-25 dag serka mascarpone
-6 łyżek cukru pudru
-4 łyżeczki kawy zbożowej
-2 łyżeczki żelatyny
-120 ml wrzątku
-słodycze od Dr Gerard: kruche herbatniki z kremem orzechowym 6 sztuk
Dodatkowo
-200 g mlecznej czekolady,
-3 łyżki mleka
-wafelki Torcik c-moll kokosowy od Dr Gerard 3 sztuki
Sposób przygotowania: tortownicę (25/25 cm) wykładam papierem do pieczenia. Marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru soku. Orzechy drobno siekam, a następnie łączę z kokosem i rodzynkami. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon łączę razem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i całość ubijam na puszystą masę. Do ubitej masy dodaję bakalie oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto przekładam do przygotowanej blaszki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Masa kawowa: żelatynę łączę z kawą i zalewam wrzątkiem. Mieszam do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiam do wystygnięcia. Śmietankę oraz serek mascarpone miksuję do chwili, aż się połączą i utworzą bardzo sztywną masę. Następnie dodaję cukier oraz przestudzoną kawę i miksuję do połączenia się składników. Na końcu dodaję połamane na kawałki herbatniki z kremem orzechowym i delikatnie mieszam. Wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty i przekładam masą kawową. Czekoladę rozpuszczam z dodatkiem mleka i polewam wierzch ciasta. Całość posypuję pokruszonym wafelkiem i odstawiam do lodówki. Pyszne. Wypróbuj. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz