środa, 22 sierpnia 2018

Trufle czekoladowe - przepis.


Trufle czekoladowe przepis.

Trufle możemy przygotować na prezent dla najbliższej nam osoby. Na pewno takim upominkiem zaskoczymy i sprawimy ogromną przyjemność. To do dzieła.
Potrzebujemy: 100 gram czekolady mlecznej, 100 gram czekolady gorzkiej, 200 gram serka mascarpone, 50 gram herbatników maślanych, 50 gram kakao.
Przygotowanie.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki maślane drobno kruszymy, roztopioną czekoladę wkładamy do osobnej miski, mieszamy aby ostygła. Do ostudzonej czekolady wkładamy serek mascarpone oraz rozdrobnione herbatniki. Wkładamy na dziesięć minut do lodówki. Masę schładzamy około cztery godzimy. Kakao wsypujemy do głębokiego talerza . Przygotowujemy kulki z masy. Masa będzie lepiła nam się do rąk więc sprawnymi ruchami otaczamy je w kakao. Tak przygotowane trufle schładzamy w lodówce.
Inne ciekawe przepisy na trufle oraz ciastka, desery możemy znaleźć na stronie dr Gerarda. Tu podaję bezpośredni link. Polecam zajrzeć i wypróbować.
Mój ulubiony przepis to 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 tabliczki mlecznej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, cukier puder oraz kakao w proszku.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy aby nie była zbyt gorąca. Dodajemy mietanę i mieszamy. Następnie wlewamy kawę, alkohol dokładnie ze sobą łączymy. Pozostawiamy na dwie godzinki aby powstała masa. Po tym czasie formujemy trufle czyli kulki i otaczamy je w cukrze i kakao. Możemy je delikatnie posypać migdałami lub orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa lepiej zastygła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz