Trufle
czekoladowe przepis.
Trufle możemy
przygotować na prezent dla najbliższej nam osoby. Na pewno takim
upominkiem zaskoczymy i sprawimy ogromną przyjemność. To do
dzieła.
Potrzebujemy: 100
gram czekolady mlecznej, 100 gram czekolady gorzkiej, 200 gram serka
mascarpone, 50 gram herbatników maślanych, 50 gram kakao.
Przygotowanie.
Czekoladę łamiemy
na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki
maślane drobno kruszymy, roztopioną czekoladę wkładamy do osobnej
miski, mieszamy aby ostygła. Do ostudzonej czekolady wkładamy
serek mascarpone oraz rozdrobnione herbatniki. Wkładamy na dziesięć
minut do lodówki. Masę schładzamy około cztery godzimy. Kakao
wsypujemy do głębokiego talerza . Przygotowujemy kulki z masy. Masa
będzie lepiła nam się do rąk więc sprawnymi ruchami otaczamy je
w kakao. Tak przygotowane trufle schładzamy w lodówce.
Inne ciekawe
przepisy na trufle oraz ciastka, desery możemy znaleźć na stronie
dr Gerarda. Tu podaję
bezpośredni link. Polecam
zajrzeć i wypróbować.
Mój ulubiony
przepis to 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 tabliczki mlecznej
czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki likieru
pomarańczowego lub rumu, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, cukier puder
oraz kakao w proszku.
Czekolady
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy aby nie była zbyt gorąca.
Dodajemy mietanę i mieszamy. Następnie wlewamy kawę, alkohol
dokładnie ze sobą łączymy. Pozostawiamy na dwie godzinki aby
powstała masa. Po tym czasie formujemy trufle czyli kulki i otaczamy
je w cukrze i kakao. Możemy je delikatnie posypać migdałami lub
orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa lepiej zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz