wtorek, 28 sierpnia 2018
Piknik
Wykorzystałem ostatnie dni ciepła i to, że koniec wakacji udaliśmy się z rodziną na piknik do naszego pobliskiego lasu. Po drodze zakupiłem słodycze od firmy Doktor Gerard. Dzień wcześniej zrobiłem sernik bez pieczenia z pryncypałkami classic z strony http://drgerard.eu/ jest to strona Doktora Gerarda gdzie znajdziemy pyszne przepisy na każdą okazję. Spędziliśmy tam całe popołudnie. Po powrocie do domu zjedliśmy oczywiście po kawałeczku sernika który nam bardzo smakował. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
• 200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
• 50 g migdałów
• 60 g masła
Dekoracja:
• 4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
• 3 łyżki konfitury truskawkowej
• 10 truskawek
Masa serowa:
• 200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
• 9 płatków żelatyny (18 g)
• 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
• 180 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz