Witam.
Wczoraj w sklepie kupiłam słodycze ,,Dr Gerard”. Myślałam, że na jakiś czas
wystarczą mi dla moich łasuchów. Niestety już wieczorem nie było ani jednego
ciastka Torcika c-moll kokosowego. Poranna kawka nie smakowała bez ciastek ,,Dr
Gerard”. Pomyślałam, że coś upiekę. Wybrałam
czekoladowe ciasto. Składniki na nie są następujące: 150g masła,3/4
szklanki jasnego brązowego cukru lub używam białego,1 opakowanie cukru
wanilinowego,3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru,1 szklanka
mąki,1 płaska łyżeczka sody, szczypta soli,4 jajka,150g poszatkowanej mlecznej
czekolady oraz cukier puder do posypania. I tak zaczynamy robić nasze ciasto
zaczynając od masła, które wkładamy do garnka i roztapiamy. Trzymamy na małym
ogniu, dodajemy cukier i mieszamy przez około dwie minuty. Następnie zdejmujemy
z ognia. Do kubeczka wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Mieszamy razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier
wanilinowy. Wlewamy roztopione masło i mieszamy łyżką, żeby tylko trochę
połączyły się składniki. Dodajemy jajka, czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach
25 na 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównujemy i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni ,na funkcji góra-dół. Pieczemy przez około
20-24 minuty. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Kochani
podajemy pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Gwarantuję,
że zniknie tak samo jak ciastka francuskie posypane sezamem ,,Dr Gerard”.
Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz