Halloween – zwyczaj związany z maskaradą, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej.
Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90.
Głównym symbolem święta jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Inne popularne motywy to duchy, demony, zombie, wampiry, czarownice, trupie czaszki, nietoperze, czarne koty itp.
Tego wieczoru dzieci chodzą po domach z pytaniem "cukierek albo psikus" licząc na cos słodkiego, jeśli ktoś nie poczęstuje ich niczym słodkim grozi mu psikus. Dlatego w tym roku się przygotowaliśmy i kupiliśmy ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws, oraz własnoręcznie przygotowane kolorowe patyczki z przepisu ze strony dr Gerarda
Składniki
- Miks Rurek Waflowych dr Gerard (np. Rurki Waflowe Zebra, Śmietankowe, Kokosowe, Orzechowe, Mleczna Czekolada)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżka soku z buraka
- opcjonalnie kolorowe posypki
- kruszone orzechy
Sposób przygotowania
W osobnych kąpielach wodnych rozpuścić czekolady. Do każdej dodać po połowie masła i mieszać trzepaczką do chwili dokładnego połączenia składników.Do rozpuszczonej białej czekolady dodać sok z buraka, by otrzymać piękny, czerwony kolor i tuż po rozpuszczeniu przestać podgrzewać, ponieważ stwardnieje.
W gotowych masach czekoladowych maczać rurki do 1/2 ich długości i zanim stężeją, obsypać kolorowymi posypkami lub orzechami i odstawić w szklance do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz