czwartek, 31 października 2019

Chrzciny

                   Mojemu kuzynowi w czerwcu urodził się wnuk Kacperek. Nadeszła pora, kiedy trzeba dziecko ochrzcić. Pewnego wtorkowego popołudnia dostaliśmy nieoczekiwanie zaproszenie na to wielkie wydarzenie. Dla dziecka postanowiliśmy zrobić prezent w postaci gotówki, rodzice najlepiej wiedzą co takiemu maluchowi jest aktualnie najbardziej potrzebne. Z uwagi na to, że poczęstunek po chrzcinach miał się odbyć w domu, a kuzyn jest mi bliski postanowiłam zadzwonić do niego i zaoferować swoją pomoc w przygotowaniu poczęstunku dla gości. Wiedziałam, że był zakłopotany ale z chęcią się zgodził przyznając mi racje, że sami mogliby się ze wszystkim nie wyrobić. Wzięłam więc na siebie przygotowanie ciasta oraz kupienie jakiegoś drobnego słodkiego poczęstunku. Z tym drugim nie było problemu. Po ptostu poszłam do sklepu i wybrałam ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws. Z ciastem natomiast było nieco więcej problemu. Miałam wrażenie, że przetrząsnęłam cały internet. Wreszcie na stronie internetowej dr Gerarda znalazłam coś ciekawego odpowiedniego na tak ważną uroczystość: ciasto montagna blanca

Składniki:
Spód
  • 150g Pryncypałki Classic dr Gerard
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
Biały Krem
  • 500g serka Mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru (ja tyle dodałam ale jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta to 2/3/4 łyżki)
  • płaska łyżka przesianej mąki ziemniaczanej (dla stabilizacji kremu)
  • łyżeczka ekstraktu z Wanilii

Mus Czekoladowy
  • 200g Gorzkiej Czekolady
  • 25g masła
  • 4 szczypty chilli/pieprzu cayenne
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 55g Pryncypałki Classic dr Gerard
Dodatkowo
  • 30g Pryncypałki Classic dr Gerard
  • Starta Biała Czekolada
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej.

Sposób przygotowania

Zblednować na pył 150g Pryncypałki Classic dr Gerard. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Zblednowane Pryncypałki wymieszać z uzyskaną masą czekoladową i wyłożyć ja na spód blachy, by zachować okrągły kształt.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając pod koniec cukier i skrobię, w drugiej misce delikatnie mieszamy mascarpone, do serka dodajemy śmietanę (rzadkie do gęstego), ekstrakt, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, pod koniec dodać chilli/pieprz cayenne. Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy ostudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie. Następnie ubijamy białka z, pod koniec dodając cukier puder. Do masy śmietankowo czekoladowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia smaków. Na koniec do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kostkę Pryncypałki Classic dr Gerard. Gotowy krem można na chwilę (10-15 min) schować do lodówki.
Na spód wykładamy część białego kremu, następnie na środek połowę czekoladowego, wtedy dajemy owocową niespodziankę – konfiturę porzeczkową i przykrywamy resztą czekoladowego kremu. Kończymy naszą „górę” nakładając na całość biały krem.
Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
A przed podaniem posypać startą białą czekoladą i ułożyć w całości pozostałe PryncyPałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz