niedziela, 27 października 2019

Imieniny




         Jutro obchodzą imieniny Tadeusze, a że mam dziadka Tadka który kocha słodycze, nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Przychodząc do dziadka w odwiedziny zawsze przynoszę mu jego najlepsze pierniczki z nadzieniem wieloowocowym Gingerbreads od Dr Gerarda. A że jutro ma imieniny zaszalałam i upiekłam dziś placuszek z owocami, które miałam zamrożone z lata, a są nimi jagody.Posłużyłam się jak w takich sytuacjach bywa ciasteczkami Dr Gerarda, ponieważ są niezawodne kiedy chcę cokolwiek szybciutko upiec.

Składniki
-ciastka wit"AM Milk and Chocolate

Nadzienie
-750 ml mleka
-100 g cukru
-2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
-500 g jagód (mogą być inne owoce)

Kruszonka
-150 g mąki pszennej
-90 g masła
-20 g czekolady
-50 g cukru
-20 g kakao

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasteczka wit"AM
Przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę i zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Jagody odmrozić, osuszyć i odstawić na bok.
Ugotować budyń. 1 szklanka mleka wymieszać dokładnie z budyniem. Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń zgęstnieje.
Na ciasteczkach rozłożyć jagody, zalać ciepłym (ale nie gorącym) budyniem. Z góry posypać kruszonką.
Włożyć do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
Jutro mój dziadzio będzie miał niespodziankę, a jaki będzie szczęśliwy jak zobaczy taką dużą blaszkę łakoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz