czwartek, 31 października 2019

Urodziny teścia

                Mój teść w tym roku obchodził osiemdziesiąte urodziny. To bardzo ważne święto.  Nie każdy dożywa tak sędziwego wieku. Z tej okazji postanowiliśmy z rodziną wyprawić małe przyjęcie. Niezbyt huczne, ale uroczyste, oddające wagę tej chwili. Ja kupiłam bagietki baguettes Tomato&Olive Oil - nowość dr Gerarda oraz przygotowałam trufle z gorzkiej czekolady:

Składniki

  • Wafelki PryncyPałki Classic dr Gerard
  • 175g gorzkiej czekolady
  • 200ml gęstej śmietany 36%
  • 50g masła
  • gorzkie kakao
 Wykończenie:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • ulubiona posypka

Sposób przygotowania

Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w odpornej na ciepło misce. Śmietanę podgrzać w rondelku, aż się zagotuje, i przelać do miski z czekoladą. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie do masy czekoladowej dodać masło i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Jeżeli masa ma zbyt małą temperaturę i masło się nie rozpuszcza, można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Przykryć miskę folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki. Gdy masa stanie się sztywna, dodać pokruszone wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżeczką podzielić masę na porcje, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu obtoczyć w sypkim kakao i formować kulki. Ponownie schłodzić trufle w lodówce – przez 10-15 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i odstawić, żeby przestygła. Zimne trufle zamaczać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia i posypać ulubioną posypką. Odstawić na bok, aż czekolada stężeje.


Reszta przygotowała inne ciasta i przekąski. Z uwagi na to, że miałabyć to niespodzianka wszyscy zebraliśmy sie w domu u brata męża, a szwagierka pojechała po teścia, który niczego się nie spodziewał, kiedy dotarli wreszcie do nas był tak zaskoczony, że łzy ze wzruszenia płynęły mu ciurkiem po twarzy. To był cudowny dzień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz