Witam.
Ostatnio miałam spotkanie w swoim Stowarzyszeniu. Każdy miał coś przynieść,
jedni zaoferowali się przygotować sałatki, inni ciasto, a jeszcze inni
napoje. Ja pomyślałam, że przyniosę
słodycze ,,Dr Gerard”. Kupiłam na tę okazję Draże, Biszkopty Pałeczki Kremowe
oraz Krakersy Max solone. Jednak w ostateczności słodycze ,,Dr Gerard” zostały
w domu, a ja upiekłam ciasto waniliowe. Oto jakich składników potrzebowałam, by
wyszło to cudo: ¾ szkl. mąki, 4 jajka, 1 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao( z tych składników będzie biszkopt). Masa
budyniowa to: 2 szkl. mleka, kostka
masła, 2 budynie śmietankowe, 8 łyżek cukru pudru. Masa czekoladowa to: 400 ml
mleka, 13 łyżek kawy cappuccino czekoladowej, 2 Śnieżki, 20 g żelatyny, a do
nasączenia biszkoptu dajemy herbatę z cukrem i spirytusem. Ze składników na
biszkopt przygotowuję ciasto i wylewam na dużą blachę i piekę 30 minut w
tem.180st. Po upieczeniu biszkopt studzę i nasączam herbatą. Masę budyniową
zaczynam od ugotowania budyniu na mleku,
studzę. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaję powoli
budyń. Wykładam na nasączony. Natomiast masę kakaową zaczynam od zagotowania mleka, rozpuszczam
kawę, schładzam i wsypuję Śnieżkę, ubijam. Żelatynę rozpuszczam w 3/4 szklance
ciepłej wody, wlewam do pianki i mieszam. Wykładam na masę budyniową i
schładzam w lodówce. Na wierzch można poukładać ciasteczka Draże ,,Dr Gerard”. Co
było dalej, o tym w kolejnym poście. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz