poniedziałek, 21 października 2019

Waniliowo ciasteczkowo cz. I


Witam. Ostatnio miałam spotkanie w swoim Stowarzyszeniu. Każdy miał coś przynieść, jedni zaoferowali się przygotować sałatki, inni ciasto, a jeszcze inni napoje.  Ja pomyślałam, że przyniosę słodycze ,,Dr Gerard”. Kupiłam na tę okazję Draże, Biszkopty Pałeczki Kremowe oraz Krakersy Max solone. Jednak w ostateczności słodycze ,,Dr Gerard” zostały w domu, a ja upiekłam ciasto waniliowe. Oto jakich składników potrzebowałam, by wyszło to cudo: ¾ szkl. mąki, 4 jajka, 1 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao( z tych składników będzie biszkopt). Masa budyniowa to: 2 szkl. mleka,  kostka masła, 2 budynie śmietankowe, 8 łyżek cukru pudru. Masa czekoladowa to: 400 ml mleka, 13 łyżek kawy cappuccino czekoladowej, 2 Śnieżki, 20 g żelatyny, a do nasączenia biszkoptu dajemy herbatę z cukrem i spirytusem. Ze składników na biszkopt przygotowuję ciasto i wylewam na dużą blachę i piekę 30 minut w tem.180st. Po upieczeniu biszkopt studzę i nasączam herbatą. Masę budyniową zaczynam od  ugotowania budyniu na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaję powoli budyń. Wykładam na nasączony. Natomiast masę kakaową  zaczynam od zagotowania mleka, rozpuszczam kawę, schładzam i wsypuję Śnieżkę, ubijam. Żelatynę rozpuszczam w 3/4 szklance ciepłej wody, wlewam do pianki i mieszam. Wykładam na masę budyniową i schładzam w lodówce. Na wierzch można poukładać ciasteczka Draże ,,Dr Gerard”. Co było dalej, o tym w kolejnym poście. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz