piątek, 18 października 2019

Jesienna chwila przyjemności

Przygotowałam dzisiaj na deser ciasto marchewkowe z jabłkami, pierniczkami z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej i kawową śmietanką posypaną czekoladą. Wyśmienite połączenie smaków sprawia, że masz ochotę sięgnąć po następny kawałek. Chcecie wypróbować? Oto niezbędne składniki:

Ciasto
-2,5 szklanki mąki tortowej
-2 szklanki startej marchewki
-1 szklanka cukru
-1 szklanka oleju
-szczypta soli
-4 jajka
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody

Dodatkowo
-1 litr usmażonych jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard 350 g
-500 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki ulubionej kawy
-2 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki cukru pudru
-ulubiona czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania: do miski wbijam jajka, dodaję cukier i ucieram na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodaję startą marchew, mąkę i mieszam. Na końcu dodaję olej i powoli mieszam. Formę (20/36 cm lub podobną) wykładam papierem do pieczenia i wylewam równomiernie ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut. Odstawiam do wystudzenia. Usmażone jabłka mieszam z galaretkami i podgrzewam do ich rozpuszczenia. Kawę zaparzam i do lekko przestudzonej dodaję żelatynę, mieszam i podgrzewam do jej rozpuszczenia, a następnie odstawiam do przestudzenia. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję żelatynę z kawą i miksuję. Na ciasto wykładam zimne jabłka, układam Gingerbreads i nakładam kawową śmietankę. Po schłodzeniu ciasto posypuję startą czekoladą. Jesienna chwila przyjemności idealna do kawy. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz