Kruche ciasto
-60 dag mąki
-250 g margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-3 jajka
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-2 galaretki brzoskwiniowe
-cukier
-cynamon
Orzechowy krem
-500 ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-3 łyżki cukru
-250 g margaryny
-200 g orzechów włoskich
zmielonych plus 3/4 szklanki mleka
Polewa
-100 g margaryny
-2 łyżki cukru
-1 łyżka mleka
-2 płaskie łyżki kakao
-2 łyżki cukru
-1 łyżka mleka
-2 płaskie łyżki kakao
Dodatkowo
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie
kakaowej od Dr Gerard 1,5 opakowania
-pół
szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania: kruche ciasto: zagniatam ciasto z podanych składników i dzielę je na 2 części, jedną z nich zagniatam z kakao. Piekę osobno w wysmarowanej formie około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, dodaję cukier oraz cynamon i prażę. Pod koniec wsypuję galaretki i mieszam do ich rozpuszczenia. Orzechowy krem: orzechy zalewam gorącym przegotowanym mlekiem i odstawiam do wystudzenia. Z pozostałych składników gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z margaryną i przestudzonymi orzechami. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczam i dokładnie mieszam do całkowitego połączenia się. Odstawiam do lekkiego stężenia. Złożenie: na ciasto jasne wykładam masę jabłkową, układam pierniczki i przykrywam je masą orzechową, a na wierzch nakładam kakaowe ciasto, polewam je polewą i posypuję orzechami. Schładzam i gotowe. Spróbujcie koniecznie. Do przygotowań wykorzystajcie produkty Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz