poniedziałek, 28 października 2019

Łatwe przekąski

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu przekąski doskonałe na imprezę, spotkania ze znajomymi albo gdy wpadną goście z niezapowiedzianą wizytą. Może będziecie mieć ochotę wypróbować. Oto składniki na:

Zapiekanki
-opakowanie ciasta francuskiego
-10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
-bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda około szklanka pokruszone
-150 g sera mozzarella
-łyżka bazylii
-łyżka oregano
-szczypta soli i pieprzu
-jajko
-łyżka mleka

Sposób przygotowania: ciasto dzielę na 15 części. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w równych odstępach). Pomidorki kroję na plasterki. Ser ścieram na tarce. Na środek każdego kawałka ciasta wykładam ser i po 3-4 plasterki pomidorków. Posypuję bazylią, oregano i pokruszonymi bagietkami Baguettes Tomato&Olive Oil. Jajko roztrzepuję z mlekiem i smaruję brzegi ciasta. Delikatnie przyprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowane zapiekanki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 14 minut do zarumienienia się ciasta i gotowe.


Kuleczki
-100 g sera żółtego
-135 g serka kremowego śmietankowego
-pieprz do smaku
-pół pęczka szczypiorku
-5 łyżek drobno zmielonych orzechów włoskich
-bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda 1,5 opakowania

Sposób przygotowania: ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję serek śmietankowy, przyprawiam pieprzem i dokładnie mieszam, a następnie formuję kulki i przygotowuję 3 miseczki. Do jednej wkładam pokruszone bagietki (około 5 łyżek) z pomidorem i przyprawami, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej posiekany szczypiorek. Mniej więcej po 5 kuleczek obtaczam w każdej miseczce. Do tak przygotowanych kuleczek wbijam od góry po bagietce Baguettes Tomato&Olive Oil i pyszne przekąski gotowe. Przed podaniem dokładnie schładzam. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione bagietki Dr Gerarda, ponieważ są chrupkie i mają wyrazisty smak, a w połączeniu z innymi składnikami tworzą pyszne połączenie. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz