środa, 30 października 2019

Do herbatki


Do herbatki

 

To pyszne ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy. Spróbujecie

 

 

Składniki

 

Do przepisu Sernik z białą czekoladą i wiśniami

 

Spód:

 

180 g herbatników 

120 g masła 

1 łyżka kakao 

 

Masa serowa:

 

200 g czekolady białej 

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego 

150 g cukru 

1 opak.   Cukru wanilinowego 8 gdr Gerarda  

5 szt. jajek 

1 opak.   Sernixa dr Gerarda  

150 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone) 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1

 

Sposób przygotowania

 

 

 

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

 

2

 

Masa serowa

 

 

 

Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuść mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do 160˚C. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz roztopioną czekoladę. Wszystkie składniki zmiksuj. Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Na wierzch sernika rozłóż wiśnie (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku).

 

 

3

 

Pieczenie

 

 

 

Ciasto wstaw do piekarnika.

 

 

  

 

 Czas pieczenia: o 90 min. 

 

 

 

 

Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik odstaw do lodówki do schłodzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na umiarkowaną moc palnika (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się ściąć

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz