Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-3 łyżeczki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju
-1 łyżka zimnej wody
Krem budyniowy
-2 jajka
-1 szklanka cukru
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 litr mleka
-1 cukier wanilinowy
-250 g margaryny
Dodatkowo
-1 puszka masy kajmakowej
-krakersy
MIX solone od Dr Gerard opakowanie
-ciastka Vit’AM Milk and Chocolate od Dr Gerard
opakowanie
-50 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania: biszkopt: oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję cukier, żółtka i chwilę miksuję. Dodaję resztę składników i mieszam. Piekę około 45 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Krem: w garnku ubijam jajka z cukrem, dodaję mąkę i mieszam. W innym rondelku gotuję mleko z cukrem wanilinowym i łączę ostrożnie z ubitymi jajkami ciągle miksując. Po zagotowaniu masę odstawiam do wystudzenia, a następnie ucieram z margaryną. Przełożenie: na pierwszy blat biszkoptu wykładam połowę masy kajmakowej, układam ciastka Vit’AM Milk and Chocolate i nakładam połowę kremu budyniowego, wykładam krakersy MIX solone, które smaruję resztą masy kajmakowej, nakładam biszkopt i wykładam resztę kremu budyniowego. Wierzch posypuję startą czekoladą. Po dokładnym schłodzeniu ciasto jest gotowe. Idealne do kawy, herbaty lub gorącej czekolady w czasie długich jesiennych wieczorów. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. Do przygotowania wykorzystajcie produkty Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz