Dzisiaj przygotowałam ciasto w typowo jesiennym klimacie bo z orzechami włoskimi, które zebrałam w swoim ogrodzie, plackami miodowymi, masą budyniową i grubą warstwą kruchych ciasteczek. Prawdziwa uczta dla podniebienia, więc zachęcam do wypróbowania. Oto niezbędne składniki:
Ciasto
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-1 żółtko
-100 g margaryny
-1,5 łyżeczki sody
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki kwaśnej śmietany
-3 łyżki miodu
Orzechowa warstwa
-400 g posiekanych orzechów włoskich
-125 ml miodu
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-100 g margaryny
Masa budyniowa
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-200 g margaryny
Dodatkowo
-ciastka w
kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws od Dr Gerard 280 g
Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Wkładam je do woreczka i chowam do lodówki na około 20 minut. Orzechowa warstwa: orzechy włoskie drobno siekam . Do garnka wkładam margarynę, miód, cukier puder i podgrzewam do rozpuszczenia margaryny i połączenia składników, dodaję posiekane orzechy i dokładnie mieszam, a następnie odstawiam do wystudzenia. Wyciągam schłodzone ciasto i dzielę je na 2 części. Pierwszą część wałkuję i wkładam na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Drugą część ciasta wałkuję, wkładam do blaszki i na ciasto równomiernie wykładam przestudzone orzechy, piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Masa budyniowa: do rondelka wsypuję budynie, cukry i wlewam litr mleka, wszystko mieszam i gotuję do zgęstnienia. Następnie dodaję margarynę i wszystko mieszam do połączenia i rozpuszczenia się margaryny. Połowę gorącej masy wykładam na ciasto bez orzechów, masę posypuję obficie ciastkami w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws i wykładam resztę masy, którą przykrywam ciastem z orzechami. Tak złożone ciasto odstawiam do wystudzenia, a następnie je schładzam i gotowe. Pyszne wypróbujcie i się przekonajcie. Do przygotowania wykorzystajcie przepyszne i niesamowicie kruche ciastka od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz