piątek, 25 października 2019

Słodkości z jabłkami.


Słodkości z jabłkami.

Pyszne, soczyste i chrupiące a przy tym bardzo zdrowe jabłka. Możemy cieszyć się ich smakiem prosto z ogrodu. Ja ostatnio przywiozłam kosz jabłek antonówek i szarą renetę. Stara odmiana jabłek. Idealne jabłka na przetwory i kompoty. W moim domu od kilku dni delektujemy się ich smakiem przy każdej okazji. Dobrze smakują z krakersami MIX solonymi Dr Gerarda lub do bagietek Baguettes Tomato&Olive Oil nowość od Dr Gerarda. A mamy już weekend to stwierdziłam, że upiekę tradycyjny jabłecznik na kruchym cieście. Mój sprawdzony przepis. Na stolnicę wykładam trzy szklanki mąki pszennej, szklankę cukru, kostka masła, dwa jajka, oraz szczypta soli i łyżeczka proszku do pieczenia. Siekam wszystko nożem a następnie zagniatam ciasto szybkimi ruchami. Dzielę je na dwie części. Jedną z nich rozwałkowuję, nakładam na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakuć widelcem. Na to starte i obrane jabłka, wymieszane z cukrem oraz obowiązkowo z cynamonem. Jak będą bardzo soczyste można do nich dodać z łyżkę kisielu lub mąki ziemniaczanej. Można jak ktoś chce dodać orzechy czy rodzynki ale ja robię tradycyjny bez dodatków. Wykładamy jabłka na ciasto. Nakładamy drugą rozwałkowaną część. Pozostaje poczekać aż się upiecze. Szarlotkę możemy polukrować i podawać z gałką lodów waniliowych. Wyśmienita na jesienny weekend.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz