Słodkości z jabłkami.
Pyszne, soczyste i
chrupiące a przy tym bardzo zdrowe jabłka. Możemy cieszyć się
ich smakiem prosto z ogrodu. Ja ostatnio przywiozłam kosz jabłek
antonówek i szarą renetę. Stara odmiana jabłek. Idealne jabłka
na przetwory i kompoty. W moim domu od kilku dni delektujemy się
ich smakiem przy każdej okazji. Dobrze smakują z krakersami MIX
solonymi Dr Gerarda lub
do
bagietek
Baguettes Tomato&Olive Oil
nowość
od Dr Gerarda. A
mamy już weekend to stwierdziłam, że upiekę tradycyjny jabłecznik
na kruchym cieście. Mój
sprawdzony przepis. Na stolnicę wykładam trzy szklanki mąki
pszennej, szklankę cukru, kostka masła, dwa jajka, oraz szczypta
soli i łyżeczka proszku do pieczenia. Siekam
wszystko nożem a następnie zagniatam ciasto szybkimi ruchami.
Dzielę je na dwie części. Jedną z
nich
rozwałkowuję, nakładam na spód blachy wyłożonej papierem do
pieczenia i
nakuć
widelcem.
Na to starte i obrane jabłka, wymieszane z cukrem oraz obowiązkowo
z cynamonem. Jak będą bardzo soczyste można do nich dodać z łyżkę
kisielu lub mąki ziemniaczanej. Można
jak ktoś chce dodać orzechy czy rodzynki ale ja robię tradycyjny
bez dodatków. Wykładamy jabłka na ciasto. Nakładamy drugą
rozwałkowaną część. Pozostaje poczekać aż się upiecze.
Szarlotkę możemy polukrować i podawać z gałką lodów
waniliowych. Wyśmienita na jesienny weekend.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz