środa, 16 października 2019
DLA ŁASUCHÓW
koledzy mojego męża są dużymi łasuchami, jak dzieci. Kiedy tylko nas odwiedzają, zwykle proszą o słodycze. Z tego względu muszę być zawsze przygotowana. Mam więc w barku niemałe zapasy wyrobów DR GERARDA. CIASTKA VIT’AM MILK AND CHOCOLATE właśnie tego producenta cieszą się największym powodzeniem. A jeśli chodzi o wyroby własne, chyba najbardziej smakuje im
TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM.
Składniki :
Biszkopt ciemny : 5 jajek, ¾ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 1/3 szklanki kakao, 50 g gorzkiej czekolady.
Na mus : 500 g ,ascarpone, 250 g czekolady mlecznej, 500 ml śmietany kremówki, 1/3 szklanki cukru pudru.
Oraz : łyżka margaryny, 2 łyżki mleka, łyżka cynamonu, 8 łyżek amaretto, 2 łyżki kakao, 50 g czekolady deserowej, kandyzowana czereśnia.
Sposób wykonania – Jajka rozbić. Białka ubić, dodając po łyżce cukru. Wciąż ubijając, dokładać żółtka. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do piany wsypać przesianą mąkę zmieszaną z kakao i startą czekoladą. Wymieszać. Masę wlać do tortownicy i piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć, a po 15 minutach formę przewrócić do góry dnem. Zostawić na 30 minut. Potem zdjąć obręcz i biszkopt rozkroić na 2 blaty. Przygotować mus. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć 1/3 porcji. Do reszty mieszając, dokładać po łyżce mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na pianę i dodawać partiami do kremu. Mieszać lekko, do połączenia składników. Blat biszkoptu obsypać łyżeczką cynamonu, skropić 4 łyżkami amaretto i wyłożyć na to 1/3 musu. Posypać kakao i przykryć drugim krążkiem ciasta. Oprószyć go resztą cynamonu i skropić pozostałym amaretto. Odłożoną, roztopioną czekoladę podgrzać z margaryną i mlekiem. Gładką polewę rozprowadzić na torcie po obwodzie. Od razu wstawić tort do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu oblać go pozostałym musem. Udekorować kawałkami czekolady deserowej a na środku położyć czereśnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz