Impreza urodzinowa
Tak się składa, że kiedy uczęszczamy na inne podobne
uroczystości, musimy zapraszać również do siebie. Stuł nakryty białym obrusem,
na dużej paterze słodycze, gingerbreads – pierniczki z nadzieniem wielo
owocowym w polewie kakaowej, ciasteczka szkolne a to wszystko od naszego producenta
dr Gerarda. Było też wiele innych potraw sałatki warzywne i owocowe, mięsa
pieczone. A od naszej solenizantki specjalna niespodzianka ze strony http://drgerard.eu/przepisy
Składniki
-ciastka markizy Magic śmietankowe dr Gerarda
-25 dkg sera
mascarpone
-2 żółtka
-4 łyżki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-3 łyżki aromatu migdałowego
-2 filiżanki mocnego
naparu kawy
-płaska łyżka żelatyny
-3 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
-draże dr Gerarda do dekoracji
Przygotowanie
Żółtka utrzyj z
cukrem i cukrem waniliowym po łyżce dodaj aromatu migdałowego.
Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Do żółtek z
cukrem dodaj serek mascarpone oraz wystudzoną żelatynę cały czas mieszając.
Przygotuj naczynie, w
którym ma być ciasto. W naczyniu tym ułóż warstwę ciastek markizów
śmietankowych dr Gerarda namaczanych w kawie, następnie wyłóż połowę masy
serowej.
Na masę serową ułóż
drugą warstwę markizów również moczonych w kawie i przykryj je resztą masy
serowej. Wierzch ciasta posyp kakao, albo wiórkami czekoladowymi oraz drażami
dr Gerarda. Gotowe ciasto wstaw na kilka
godzin do lodówki.
W prosty sposób można
samemu zrobić wiórki czekoladowe.
Tabliczkę czekolady
(bez nadzienia, orzechów i bakalii) władamy na godzinę do zamrażarki. Następnie
nożykiem do warzyw zeskrobujemy warstwę czekolady, aż uzyskamy długie wiórki.
Możemy nimi dekorować
torty. Do deserów jednak lepsze będą drobne wiórki z czekolady startej na tarce.
Polecam ten przepis i
życzę
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz