poniedziałek, 21 października 2019

Impreza urodzinowa


Impreza urodzinowa

 

Tak się składa, że kiedy uczęszczamy na inne podobne uroczystości, musimy zapraszać również do siebie. Stuł nakryty białym obrusem, na dużej paterze słodycze, gingerbreads – pierniczki z nadzieniem wielo owocowym w polewie kakaowej, ciasteczka szkolne a to wszystko od naszego producenta dr Gerarda. Było też wiele innych potraw sałatki warzywne i owocowe, mięsa pieczone. A od naszej solenizantki specjalna niespodzianka ze strony http://drgerard.eu/przepisy

Składniki

-ciastka markizy Magic śmietankowe dr Gerarda

 -25 dkg sera mascarpone

-2 żółtka

-4 łyżki cukru

-1 łyżka cukru waniliowego

-3 łyżki aromatu migdałowego

-2 filiżanki  mocnego naparu kawy

-płaska łyżka żelatyny

-3 łyżki kakao lub tabliczka czekolady

-draże dr Gerarda do dekoracji

 

 Przygotowanie

Żółtka  utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym po łyżce dodaj aromatu migdałowego.

Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Do żółtek z cukrem dodaj serek mascarpone oraz wystudzoną żelatynę cały czas mieszając.

 Przygotuj naczynie, w którym ma być ciasto. W naczyniu tym ułóż warstwę ciastek markizów śmietankowych dr Gerarda namaczanych w kawie, następnie wyłóż połowę masy serowej.

 Na masę serową ułóż drugą warstwę markizów również moczonych w kawie i przykryj je resztą masy serowej. Wierzch ciasta posyp kakao, albo wiórkami czekoladowymi oraz drażami dr Gerarda.  Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

 W prosty sposób można samemu zrobić wiórki czekoladowe.

 Tabliczkę czekolady (bez nadzienia, orzechów i bakalii) władamy na godzinę do zamrażarki. Następnie nożykiem do warzyw zeskrobujemy warstwę czekolady, aż uzyskamy długie wiórki.

 Możemy nimi dekorować torty. Do deserów jednak lepsze będą drobne wiórki z czekolady startej na tarce.

 Polecam ten przepis i życzę

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz