poniedziałek, 28 października 2019

fartuszek babci

Moja córka Zuzia chodzi do ósmej klasy szkoły podstawowej. Ostatnio opowiadała mi, że na zajęciach praktyczno-technicznych nauczyła się wyszywania różnymi wzorkami :krzyżykami, łańcuszkiem, zygzaczkami,czy innymi ozdobnymi ściegami. Zuzia była bardzo zadowolona ze swoich nowych umiejętności, a ponadto miała się za niedługo sprawdzić w ogłoszonym przez panią Magdę -prowadzącą zajęcia praktyczno -techniczne konkursie na najładniej i najciekawiej wyszytą pracę. Zdradziła mi swój pomysł, a mianowicie chciała wyszyć kuchareczkę,na białym fartuszku,bo taką wykonaną różnymi ręcznymi ściegami widziała u babci Gieni. Tak też zrobiła. Codziennie przez kilka dni popołudniami wyszywała skopiowianą wcześniej  od babci kuchareczkę, a w chwilach zmieniania kolorowych nici zajadała się swoimi ulubionymi słodyczami z firmy Dr.Gerard. Efekt pracy był niesamowity. Zuzia oczywiście zajęła pierwsze miejsce w konkursie, a  w nagrodę dostała wielką kolorową encyklopedię.Po szkole pojechała pochwalić się babci,która była zachwycona fartuszkiem Zuzi i poczęstowała ją własnoręcznie zrobionymi muffinami z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard. "Składniki:2 szklanka mąki
3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki
3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju,2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard
śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz