czwartek, 31 października 2019

Sernik z dynią



       Jest to czas kiedy dyni mamy pod dostatkiem, a oczywiście moja pierwsza dynia posiana w tym roku obrodziła naprawdę w spore ilości owocu. Byłam z siebie zadowolona, bo to moje początki siania warzyw. Część dyń pięknie się prezentuje jako dekoracja mojego domu, a z części skusiłam się zrobić sernik.
Na jutrzejszy Dzień Wszystkich Świętych jak znalazł do kawki po południu.

Składniki
-ciastka wit"AM Dr Gerarda
-50 g Kasi
-500 g zmielonego twarogu
-3 jajka
-15 g cukru
- 1/2 kg dyni - pulpy
-1/2 łyżeczki kurkumy
-sok z połowy cytryny
-1 op. kisielu cytrynowego
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa
-80 g czekolady
-80 ml śmietany 30%

Dynię w kawałkach zwinąć w folię, włożyć do piekarnika w 180 stopni piec ok. 30 minut. Następnie rozdrobnić w malakserze na gładką masę.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka wit"AM bardzo gęsto obok siebie.
Kasię rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodać twaróg i sok z cytryny.
Następnie 200 g pulpy dyniowej, mąkę ziemniaczaną, kisiel, rozpuszczoną Kasię i kurkumę. Na koniec piana z cukrem.
Małą tortownicę włożyć do większej tortownicy - wlać wody.
Piec w 200 stopniach 15 minut, potem 160 stopni i piec 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz