Bardzo lubię rozwiązywać krzyżówki, więc często kupuję rożne broszurki z krzyżówkami.
Ostatnio kupiłam broszurkę, w której oprócz krzyżówek były również różne przepisy kulinarne. Przeglądając krzyżówki zobaczyłam, że co któraś kartka to przepis na jakieś pyszności.
Bardzo spodobał mi się przepis na ciasto, które nazywa się Chałwowiec w paski.
Na to ciasto potrzebne będą nam krakersy MIS solone Dr Gerarda i to wcale nie będzie słona przekąska tylko smaczny, słodki Chałwowiec pasiasty.
Składniki na to ciasto.
350 g krakersów MIX solone Dr Gerarda
750 ml mleka
łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej
1 jajko, 8 g cukru waniliowego, 2 łyżki cukru
200 g chałwy, 1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g masła, 1 mały słoik powideł śliwkowych
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
1) 500 ml mleka zagotować, resztę mleka połączyć z obydwoma mąkami, budyniem, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać dokładnie wymieszaną mieszankę budyniową i zagotować.
2) Wystudzony budyń ucierać z masłem aż do uzyskania gładkiej masy, po czym dodać pokruszoną chałwę.
Blaszkę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć pierwszą warstwę krakersów Dr Gerarda posmarować je powidłami, po czym rozsmarować warstwę kremu. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz.
3) Wyłożyć ostatnią warstwę krakersów MIX solone Dr Gerarda Powinno być 4 warstwy krakersów MIX solone Dr Gerarda i 3 warstwy kremu.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka i polać ciasto.
Schłodzić w lodówce co najmniej przez 8 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz