Na niedzielny deserek przygotowałam ciasto na biszkopcie kawowym z masą budyniowo- serową i moimi ulubionymi ciastkami zbożowymi oraz polewą czekoladową z pokruszonymi kruchymi ciasteczkami. Ciasto wyglądało apetycznie i bardzo wszystkim smakowało. Najlepsze z filiżanką aromatycznej kawy. Idealne na urodziny, imieniny i każdą inną okazję. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-5 jajek
-170 g cukru
-cukier wanilinowy
-180 g mąki tortowej
-2 łyżki kawy mielonej
-łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
-750 ml mleka
-2 budynie śmietankowe
-100 g masła
-1 kg sera śmietankowego
-250 ml śmietanki 30 %
-ekstrakt cytrynowy
-150 g cukru pudru
-40 g żelatyny
-200 ml wody
Dodatkowo
-dżem porzeczkowy 125 g albo inny smak
-ciastka
Vit’AM Milk and Chocolate od Dr Gerard 1,5 opakowania
-ciastka w kształcie
zwierzęcych łapek Cookie Paws od Dr Gerard 35 g
Polewa
-200 g czekolady mlecznej
-80 ml śmietanki 30 %
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli, a następnie cukrem. Dodaję po żółtku i ubijam. Przesiewam mąkę z proszkiem, kawą i dodaję do jajek, mieszam łyżką. Przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 175 stopniach. Wystudzony biszkopt wkładam do blaszki wyżej wyłożonej papierem i smaruję go dżemem porzeczkowym. Masa: budynie gotuję na mleku, odstawiam, dodaję masło i mieszam. Przykrywam folią i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem, serem i budyniem. Na końcu wlewam letnią żelatynę i krótko miksuję. Tak przygotowaną masę wykładam równomiernie na dżem. Na masie układam ciastka Vit’AM Milk and Chocolate od Dr Gerarda. Polewa: czekolady wraz ze śmietanką rozpuszczam w kąpieli wodnej i wylewam na ciastka. Wierzch dekoruję kruchymi, pokruszonymi ciastkami Cookie Paws. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie słodkości od Dr Gerarda, aby uzyskać wyborny i niepowtarzalny smak. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz