czwartek, 31 października 2019

Wszystkich świętych

                         Już jutro dzień Wszystkich świętych. Tego dnia co roku jeździmy na groby raz do moich rodziców, raz do męża, na zmianę, gdyż są od siebie tak oddalone, że jednego dnia nie zdążylibyśmy być tu i tu. W tym roku wybieramy się do rodziców męża, gdzie przy okazji wizyty na grobie odwiedzimy również rodzinę męża. Miała z nami jechać również córka ale niestety rozchorowała się, więc jesteśmy skazani na jazdę PKP. Ciężko nam będzie, poneważ mamy do zabrania sporo zniczy oraz dwie duże wiązanki. Oprócz tego przygotowaliśmy z mężem ciasto na wizytę u jego brata, także czeka nas trudna podróż.  Przygotowaliśmy  Sernik na zimno z Pryncypałkami Classic, którego przepis znaleźliśmy na stronie dr gerarda


Składniki

(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
  • 200 g wafli „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
  • 50 g migdałów
  • 60 g masła
Masa serowa:
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 9 płatków żelatyny (18 g)
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
 Dekoracja:
  • 4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
  • 3 łyżki konfitury truskawkowej
  • 10 truskawek

Sposób przygotowania

W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną.
Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” Dr Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz