czwartek, 17 października 2019
Rocznica ślubu
Jestem chrzestnym u mojej znajomej jednej z jej córek, więc zostałem zaproszony do niej naroczmicę ślubu.Była to jej trzecia rocznica. Wyjechałem rano gdyż miałem kawałek drogi to znaczy 50 kg.Na drogę zabrałem ciastka Vit’AM Milk and Chocolate od firmy Doktor Gerard. Zabrałem też trochę batoników pryncypałkowo-daktylowych z budyniem z nasion chia z przepisu z strony Doktora Gerarda.Batoniki te spożyłem w powrotnej drodze. Za jechałem akurat na mszę.Po mszy była mała uroczystość w restauracji gdzie był obiad i kawa. Po kawie musiałem wracać gdyż miałem ostatni autobus. Składniki
• 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard
• 1 szklanka migdałów
• 1 szklanka suszonych daktyli
• 1 szklanka rodzynek
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1 brzoskwinia (może być z puszki)
• 4 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz