czwartek, 31 października 2019

Odwiedzamy Poznań

                   W pewien piątkowy wieczór zadzwonił telefon. Okazało się, że to moja kuzynka z Poznania, z którą dawno nie miałam kontaktu. Zadzwoniła, aby zaprosić nas na weekend do Poznania. Po krótkim przemyśleniu stwierdzilismy z mężem, że czemu nie? pospacerujemy po starówce, spędzimy czas z rodziną, odpoczniemy, w sumie same plusy. Długo nie myśląc polecieliśmy do sklepu na małe zakupy, żeby z pustymi rękoma nie jechać. Kupiliśmy ciasteczka szkolne dr Gerarda oraz składniki na ciasto, które szybko postanowiłam zrobić. Przekładaniec z kremem z masła orzechowego:

Składniki

  • opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 40 g czekolady

Krem:
  • 200 g masła orzechowego
  • spora szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
 Krem czekoladowy:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.

W sobote rano wyjechaliśmy do Poznania, tego dnia zwiedzaliśmy starówkę, wieczorem zajadaliśmy się ciastem, następnego dnia udalismy się na długi spacer i wróciliśmy do domu. Wyjazd należy uznać za bardzo udany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz