środa, 23 października 2019

Sernik na okazyjne spotkania



         Sernik marmurkowy na ciasteczkowym spodzie, to idealny sernik. Spód to ciasteczka pełnoziarniste Wit"am z kawałkami czekolady i z mlekiem, wzbogacone w witaminy i minerały od Dr Gerarda. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy ze sporą ilością jajek, bez dodatku mąki czy budyniowego proszku.
Sernik ten zawsze przygotowuję dzień lub dwa wcześniej, przed zaplanowaną imprezą ponieważ powinien być dobrze schłodzony.

Składniki
-150 g ciasteczek Wit"am Mild and chocolate
-100 g mielonych migdałów
-75 g czekolady mlecznej
-5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
-150 g cukru
-600 g serka typu philadelphia
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-cukier puder do posypania

Foremkę natłuszczam i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka układam ściśle obok siebie, na nie posypuję zmielone migdały. Wyruwnuję powierzchnię i schładzam ciasteczka przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Czekoladę rozpuszczam w misce, mieszam nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzam.
Białka wbijam do czystej miski i ubijam aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijam. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieram ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszam delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładam do innej miski i daję czekoladę, mieszam. Białą część masy serowej przekładam na ciasteczkowy spód. Masę ciemną wykładam łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok. 45 minut. Studzimy we foremce, a następnie chłodzimy w lodówce przez 24 godziny. Sernik ma duże wzięcie, przy okazjonalnych spotkaniach rodzinnych, bo wtedy go piekę. Jest pyszny i z pomocą zawsze przychodzi mi Dr Gerard, ponieważ nie muszę już piec spodu do sernika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz