środa, 16 października 2019
SYGNAŁ
W sobotę przychodzi do mnie moja przyjaciółka. Marta ma pięcioro dzieci, więc muszę dobrze się przygotować do tej wizyty. Szczególnie pod względem kulinarnym. Przede wszystkim muszę zadbać o to, aby nie zabrakło słodyczy.
Maluchy je wprost uwielbiają. Już dostałam sygnał od Marty, że najlepiej będzie, jak kupię wyroby DR GERARDA. Tak też zrobię. Wybrałam z dużego asortymentu tej firmy CIASTKA VIT’AM MILK AND CHOCOLATE. Gdyby ich zabrakło, upiekę jeszcze na wszelki wypadek
WIATRACZKI SEROWE Z MORELAMI.
Składniki : 1,20 kg twarogu, 4 łyżki cukru, torebka cukru waniliowego, 7 łyżek mleka, ½ opakowania suchych drożdży, 3 jajka, 6 łyżek oleju, 400 g mąki, szczypta soli, puszka moreli.
Sposób wykonania – Ser zmiksować z cukrem zwykłym, waniliowym, 2 jajkami, mlekiem i olejem. Do masy dodać mąkę, sól i drożdże. Ciasto wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać kwadraty o boku około 12 cm i każdy nacinać po przekątnych. Uformować wiatraczki (2 rogi zwinąć do środka). Morele odsączyć z syropu i przekroić na pół. Układać na środku każdego wiatraczka. Ostatnie jajko roztrzepać i posmarować nim ciastka. Można je posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Wiatraczki piec około 20 minut w temperaturze 190 C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz